Concursul de Poezie „Astenie de primăvară - Hermeneia 2014” - rezultatele votului juriului

imaginea utilizatorului Virgil

rezultatele votului juriului

Iată a sosit momentul în care facem publice rezultatele finale ale votului juriului în contextul Concursului de Poezie „Astenie de primăvară - Hermeneia 2014”.
Aș vrea în mod deosebit, de data aceasta, să mulțumesc membrilor juriului, Alina Mihaela Manole, Adrian A. Agheorghesei și, nu în ultimul rînd, domnului profesor Tudor Cristea. Le mulțumesc pentru bunăvoința de a accepta să participe în juriu și să își rupă din timp și să se concentreze asupra acestui proces de votare. Le mulțumesc pentru promptitudine și probitate.
În cele ce urmează avem votul lor. Aș vrea să îl respectăm și chiar dacă vom discuta și vom pune întrebări aici, să o facem civilizat și cu respect față de munca lor și efortul celor care au participat la concurs.
Remarc cîteva aspecte. Este interesant și semnificativ că textul care a cîștigat votul public a cîștigat și votul juriului. Este interesant și faptul că similitudinile se opresc aici. Este clar vorba de o dinamică interesantă. Sînt interesante, cel puțin pentru mine, notele fiecărui membru al juriului. Aș vrea să respectăm modul în care au ales sau nu să folosească departajări zecimale. Mă bucur că nu le-am impus o anumită regulă. În felul acesta am încercat să las loc unui anumit grad de libertate pentru juriu. Cred că unul dintre cele mai frustrante aspecte ca membru într-un juriu (și o spun ca unui care am fost acolo) este să îți simți mîinile legate artificial. Cu siguranță este nevoie de reguli care să asigure corectitudine și oportunități egale pentru fiecare text care participă. În același timp cred că fiecare „subiectivitate” a unui membru al juriului este importantă. Votarea în raport cu un text poetic nu este un proces mecanic. Nu trebuie să fie. Este un proces viu, sufletesc. Pe lîngă orice exigențe lingvistice sau gramaticale. Ar fi naiv să ignorăm asta. Cred că în loc să strivim și să condamnăm subictivismul ar trebui să îl îmbrățișăm și să îl lăsăm să se manifeste. Cam asta mi-am dorit eu aici.
Remarc și calitatea unui anumit număr de texte. Am observat că am fost acuzat cîndva că am spus că s-au trimis multe texte proaste. Nu cred că am spus/scris nicăieri asta. Evident oamenii pot face presupoziții și pot interpreta ce scriu eu, dar nu cred că am scris niciodată așa ceva. Deci, remarc faptul că au fost trimise și texte bune chiar dacă numărul total de texte nu a fost mare.
Aveți mai jos tabelul cu lista textelor trimise și acceptate în concurs, împreună cu notele acordate de fiecare membru al juriului. Ultima coloană reprezintă media aritmetică a notelor, și implicit rezultatul final obținut de acel text. Textele sînt înșiruite în ordinea descrescătoare generată de rezultatul final. Sper să nu fi făcut nicio eroare dar de vreme ce sînt om aș aprecia dacă fiecare din membrii juriului vor mai verifica încă o dată dacă notele înscrise de mine aici corespund cu valorile ce mi le-au trimis. Îmi place să cred că nu există nicio eroare.

Peste cîtva timp voi ridica restricția pentru identificarea autorilor textelor trimise la concurs și vom anunța cîștigătorii Concursului de Poezie „Astenie de primăvară - Hermeneia 2014”.
Aș vrea să subliniez încă o dată, deși la concurs au participat poeți, noi am citit, jurizat și apreciat texte.

TITLUL Alma Adrian Cristea Media
poem de alungat
singurătatea
9.3 8.3 8.5 8.7
piruetă în umbra unui zmeu de hârtie 10 8.49 7 8.49666667
viaţa o ultimă
îmbrăţişare
9.3 7.99 8 8.43
vitralii 9.3 8.22 7 8.17333333
aprozarul cu vise 9.3 7.69 7.5 8.16333333
johnny be good 9.3 8.12 7 8.14
hobbit 9.3 7.98 7 8.09333333
toiag înflorit 9 8.19 7 8.06333333
/totul mi se pare că
are greutate/
9.3 8.25 6 7.85
echinocțiu 9 7.38 7 7.79333333
Portret neterminat 8 7.87 7 7.62333333
povestea ultimei
tristeţi
7 8.71 7 7.57
întâlnirea din
flacără
9.3 7.34 6 7.54666667
Constelaţia
Urşilor
9.3 7.09 6 7.46333333
sfârşitul perioadei
albastre
9.3 7.22 5 7.17333333
zahăr pe vârful
cuţitului
9 6.45 5 6.81666667
Pasărea Jar 8 6.37 6 6.79
carieră de vis 8 6.21 6 6.73666667
A se topi cu grijă! 6 6.99 6 6.33
Ritm târziu 7 6.92 5 6.30666667
din piatră în
piatră
7 6.42 5 6.14
Ai plecat, mămico... 6 5.21 6 5.73666667
îmi injectez morfină în viscere 6 3.63 7 5.54333333
amintirea literelor 6 4.33 6 5.44333333
Sângerând 6 4.18 5 5.06
ofrandă 6 4.5 4 4.83333333
Nu mă opri! 6 3.35 4 4.45
Textele participante la concurs pot fi citite aici

Comentarii

Sincere mulţumiri membrilor

Sincere mulţumiri membrilor juriului şi felicitări din inimă tuturor participanţilor! Mă bucur nespus pentru toţi şi pentru mine fiindcă am votat corect, oarecum între preferinţele publicului şi cele ale juriului, ceea ce mi-a adus o anumită satisfacţie. De asemenea mulţumesc lui Virgil pentru efortul de organizare. Sunt fericită că poemul meu preferat dintre cele trimise s-a clasat la mijlocul preferinţelor juriului, deşi era printre ultimele la votul publicului. Oricum rezultatul mă onorează şi mă stimulează să scriu în continuare, cum bine spunea Virgil. Acum aş vrea să ştiu, dacă odată făcute publice numele, pot să re-public poemul sau poemele ori dacă ele vor apărea automat pe pagina de autor. Oricum, acum voi putea să mai fac unele mici modificări.

da Cristina. Așa cum am

da Cristina. Așa cum am procedat și în urma concursului precedent, odată ce vom face public cine sînt auorii textelor, orice text participant la concurs poate fi republicat de autor la categoria și subcategoria peferată de acesta. Mulțumesc pentru participare.

unele precizari

Am recitit poemul care a luat primul la punctaj. Pe mine nu m-a impresionat, nu mai mult decat altele pe care le-am notat la fel, cu 9.30 si care aduc ceva nou in poezie, toate cam la fel de mult sau cam la fel de putin.

O nedumerire: sunt eu paranoica sau versurile:

"să nu mă strigi niciodată pe nume
niciodată femeie"

au mai fost scrise candva, intr-o alta forma, poate, de altcineva? Imi suna extrem de cunoscut, am un volum in biblioteca, cu titlul : "niciodata pe nume", iar "niciodata femeie" e dintr-un text al altcuiva. Cine a citit constant poezie nou publicata, in ultimul deceniu, stie despre cine vorbesc.

Cel care aduce ceva cu adevarat nou in literatura e textul notat de mine cu 10. Nu ca ar fi de 10 - are unele mici infantilisme spre final - dar pentru forta textului, i-am oferit sansa maxima.

Felicitari tuturor!

mă bucur că

în primele 10 texte, cinci le-am votat. m-am apropiat, să zicem, de ceea ce juriul a considerat a fi cele mai bune zece texte. oricum, felicit pe toţi participanţii. curajul ar trebui să fie instrumentul nostru de scris.

nedumerire

cine e Alina Mihaela Manole? Pentru că Adrian A. Aghiorghesei știm la fel cum știm și Victor Viorel Ponta cine e.
Dar cine e Alina Mihaela Manole for Christ sake??

Felicitări

Felicitări câştigătorilor!
Felicitări tuturor celor care au participat într-un fel sau altul!
Mulţumesc organizatorilor şi juriului pentru că şi-au rupt o părticică din timpul lor şi din sufletul lor pentru a ne ajuta, într-un fel pe fiecare, să ne identificăm în peisajul acestui mic şi unic tărâm numit Hermeneia. Oamenii, în general, sunt mai mult grăbiţi şi puţini se îndură, sau se încumetă, sau se opresc să ofere şi altora puţin din darurile primite, să-i ajute şi pe ceilalţi să se identifice, să evolueze, să se coaguleze ca şi comunitate. Aceasta este, cred şi eu, menirea oricărei competiţii.
Pentru mine a fost primul concurs de poezie la care am participat efectiv. Nu m-am luat niciodată prea în serios cu scrisul, pe care l-am considerat mai mult o modalitate de evadare, de a respira din când când puţin din aerul mai pur şi mai rarefiat al lumii ideilor şi inefabilului.
A fost frumos, chiar dacă organizatorul principal ne-a cam dat emoţii la un moment dat! Dar emoţiile sunt constructive şi au farmecul lor. Hermeneia se dovedeşte a fi încăodată o comunitate micuţă dar bine închegată, cu oameni pe care mi-a făcut o mare bucurie să-i întâlnesc, să-i cunosc, atât cât permite acest spaţiu virtual. Hermeneia este o nemuritoare şi aşa trebuie să rămână.

felicitari tuturor

felicitari tuturor participantilor, felicitari organizatorilor si castigatorilor, multumesc pentru oportunitatea de a concursa, consider ca a fost o binevenita provocare mai ales pentru cei care se urnesc mai greu la scris, vorbesc in numele meu bineinteles, si personal recunosc ca intotdeauna se castiga in urma unei provocari, pentru ca te poti evalua prin ochii celorlati, o autoanaliza necesara macar din cand in cand.
mereu am crezut in forta acestei "comunitati micute" dar bine condusa, asa cu toate rabufnelile care mai sunt, o comunitate care ne ajuta sa ne testam forta de creatie intr-o competitie ca cea de fata, in care fiecare are sanse egale de exprimare in functie de propriile abilitati literare.
am remarcat de fiecare data corectitudinea organizarii si desfasurarii concursurilor, (este al doilea concurs organizat de Hermeneia la care particip), desi e trist ca mereu se va gasi cineva sa boicoteze ... dar e bine sa ne adunam mereu in jurul binelui si sa incercam sa vedem in toate doar latura pozitiva!
semnul meu de respect si apreciere pentru toti cei cu spirit de competitie ales!

multumesc

organizatorului, juriului si celor care au votat sau nu poemul. a fost un bun prilej pentru a ne încerca potenţialul şi în aceaşi măsură o provocare constructivă.

ioana, am uitat să precizez

ioana, am uitat să precizez dar atît tu cît și cîștigătorul premiului trei veți premiul menționat la profilul personal.